Basics of Statistics and Probability MCQs Solution | TCS Fresco Play

0

Basics of Statistics and Probability MCQs Solution  |  TCS Fresco Play


Disclaimer: The primary purpose of providing this solution is to assist and support anyone who are unable to complete these courses due to a technical issue or a lack of expertise. This website's information or data are solely for the purpose of knowledge and education.

Make an effort to understand these solutions and apply them to your Hands-On difficulties. (It is not advisable that copy and paste these solutions).

All Question of the MCQs Present Below for Ease Use Ctrl + F with the question name to find the Question. All the Best!

Course Path: Data Science/DATA SCIENCE BASICS/Basics of Statistics and Probability

All Question of the Quiz Present Below for Ease Use Ctrl + F to find the Question.

Suggestion: If you didn't find the question, Search by options to get a more accurate result.


Assessment (Rules Of Probability)

1.__________ provides the summary statistics of data.

  1. Descriptive Statistics
  2. Inferential Statistics

Answer: 1)Descriptive Statistics

2.__________ is the process of applying logical or statistical techniques to evaluate and describe data in a meaningful way.

  1. Data Exploration
  2. Data Collection
  3. Data Analysis
  4. None of the options

Answer: 3)Data Analysis

3.__________ is an art of learning data.

  1. Statistics
  2. Probability
  3. Both the options
  4. None of the options

Answer: 1)Statistics

4.Descriptive Statistics works on __________ dataset.

  1. Sample
  2. Both the options
  3. Population

Answer: 1)Sample

5.__________ holds the responsibility of describing the data collected.

  1. Statistics
  2. None of the options
  3. Probability
  4. Both the optionsn

Answer: 1)Statistics

6.__________ contains all the elements of a dataset.

  1. None of the options
  2. Event
  3. Sample
  4. Population

Answer: 4)Population

    Final Assessment

    1.Any event containing two or more elements of the sample space is known as a ___________.
    1. Simple Event
    2. Mutually Exclusive Event
    3. Dependent Event
    4. Compound Event

    Answer: 4)Compound Event

    2.__________ calculates the number of events occurring in a specific period, when given the average number of times the event occurs in that time span.

    1. Binomial Distribution
    2. Poisson Distribution
    3. Normal Distribution
    4. Uniform Distribution

    Answer: 2)Poisson Distribution

    3.In a __________ experiment, each trial can result in either of the two outcomes only.

    1. Poisson
    2. Normal
    3. Binomial
    4. Uniform

    Answer: 3)Binomial

    4.__________ enable to observe data dispersion from a central point.

    1. None of the options
    2. Range, Standard Deviation, and Variance
    3. Range and Median
    4. Mean and Median
    5. Mean, Median, and Mode

    Answer: 2)Range, Standard Deviation, and Variance

    5.__________ represents the outcome of a statistical experiment in numerical values.

    1. Event
    2. Random Variable
    3. Sample
    4. Population

    Answer: 2)Random Variable

    6.The Hypothesis test process contains __________ steps.

    1. 3
    2. 4
    3. None of the options
    4. 5

    Answer: 4)5

    7.Null Hypothesis must be rejected if P-Value is __________ than Significance Level.

    1. Greater
    2. Lesser

    Answer: 2)Lesser

    8.The probability of committing a Type 1 error is called __________.

    1. Power of Test
    2. All the options
    3. None of the options
    4. Significance Level

    Answer: 4)Significance Level

    9.__________ helps to make inferences about a population.

    1. None of the options
    2. Inferential Statistics
    3. Descriptive Statistics
    4. All the options

    Answer: 1)None of the options

    10.Conditional Probability is denoted by __________.

    1. None of the options
    2. P(A|B)
    3. P(A AND B)
    4. P(A OR B)

    Answer: 2)P(A|B)

    11.When a probability function is used to describe a discrete probability distribution, it is called __________.

    1. Probability density function
    2. Cumulative Distributive Function
    3. Probability Mass Function
    4. None of the options

    Answer: 3)Probability Mass Function

    12.What variable can take only a countable number of values?

    1. All the options
    2. Discrete
    3. None of the options
    4. Continuous

    Answer: 2)Discrete

    13.P-Value measures the strength of evidence in support of a null hypothesis.

    1. False
    2. True
    3. 14.In a Binomial experiment, the letter P is used to denote __________.
    4. The probability of failure on an individual trial
    5. The probability of success on an individual trial
    6. Number of Trials
    7. None of the options

    Answer: 1)False

    15.Measures of Central Tendency includes __________.

    1. Mean
    2. Median
    3. All the options
    4. Mode

    Answer: 3)All the options

    16.Null Hypothesis and Alternative Hypothesis must be __________.

    1. Non-mutually exclusive
    2. Mutually exclusive

    Answer: 2)Mutually exclusive

    17.If another event does not influence the occurrence of an event, it is called a Dependent Event.

    1. False
    2. True

    Answer: 1)False

    18.The __________ states that no significant difference exists between a set of variables.

    1. Alternative Hypothesis
    2. None of the options
    3. Null Hypothesis
    4. All the options

    Answer: 3)Null Hypothesis

    19.The letter e in a Poisson experiment denotes __________.

    1. All the options
    2. The mean number of successes that occur in a specified region
    3. The actual number of successes that occur in a specified region
    4. A constant whose value is approximately 2.71828
    5. None of the options

    Answer: 4)A constant whose value is approximately 2.71828

    20.Formal procedures used by statisticians to accept or reject hypotheses is called __________.

    1. None of the options
    2. Hypothesis Testing
    3. Statistical Hypothesis

    Answer: 2)Hypothesis Testing


     If you have any queries, please feel free to ask on the comment section.


    If you want MCQs and Hands-On solutions for any courses, Please feel free to ask on the comment section too.

    Please share and support our page!

    Post a Comment

    0Comments
    * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
    Post a Comment (0)

    #buttons=(Accept !) #days=(20)

    Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
    Accept !